Премахни рекламите
игри
Безплатни домейни и уеб хостинг!

Моят опит в Сахаджа йога

Сподели и ти...

Моят опит в Сахаджа йога

Мнениеот seeker33 » Съб Сеп 06, 2008 2:06 pm

Няма да ви обременявам с информация, която може да прочетете в
http://www.sahajayoga.org/ и http://www.sahajayoga-bg.org/

Ще споделя нещо за тези изминали 18 години в Сахаджа йога.

До 1990г. се занимавах с Хатха йога. Усещах голямо натрупване на енергия в мен и някой визуализации.
През 1990г бях поканен на програма по Сахаджа йога. Тъй като съм инженер по професия следвах препоръчаните медоди и наблюдавах резултатите. По време на студентските години купоните, пиенето и всичко останало беше в пълен ход. Лека полека забелязах, че алкохола пречи и замърсява чакрите и ми е по трудно да достигна състояние на единение, йога, сливане и хладен полъх над главата.

На Кундалини всеки път и отнемаше повече време да ме пречисти. Лека полека загубихме и теми за разговор със старата ми компания, защото моето желание бе да споделям моите усещание и медитации с хора които ме разбират. След първите няколко месеца достигнах до Нирвичара самадхи, а след още няколо усетих и какво е Нирвикалпа самадхи.

Ежедневно медитирам сутрин към 5-6 и вечер след работа към 18-19. През останалото време също усещам как Кундалини се движи в мен и ме пречиства. Когато чета или чуя нещо което духовно и истинно, Кундалини винаги го потвърждава като ми дава много силно издигане в мен/ много е приятно/, като една вълна на безгранична любов.

Сутрин и вечер практиката ми влючва кратко пречистване на чакрите като използвам различни елементи/ огън, земя, вода/ и мантри и след това се потапям в безкрая. Кундалини е толкова могъща, интелигентна и жива, че единственото което можем да направим е истински да и се отдадем.
Аватар
seeker33
Администратор

Местоположение: Славянско д-во, ул.Славянска 6, всеки вторник от 18.30ч.

Re: Моят опит в Сахаджа йога

Мнениеот yana » Съб Дек 06, 2008 7:33 am

Какво означава нирвичара и нирвикалпа самадхи за теб ? и непрестанно ли си в това състояние?

seeker33 написа:Няма да ви обременявам с информация, която може да прочетете в
http://www.sahajayoga.org/ и http://www.sahajayoga-bg.org/

Ще споделя нещо за тези изминали 18 години в Сахаджа йога.

След първите няколко месеца достигнах до Нирвичара самадхи, а след още няколо усетих и какво е Нирвикалпа самадхи.
yana

Мнениеот seeker33 » Съб Дек 06, 2008 7:53 am

Нирвичара самадхи е състояние без мисли, а Нирвикалпа самадхи е състояние без съмнение.

Опитвам се да бъда постоянно, но е като ходене по острието на бръснача...не е лесно. :)
Аватар
seeker33
Администратор

Мнениеот YANA » Нед Дек 07, 2008 9:31 am

seeker33 написа: Лека полека загубихме и теми за разговор със старата ми компания, защото моето желание бе да споделям моите усещание и медитации с хора които ме разбират.

Веднъж, както си вървях, една светла радост ме обзе и над мен небето се разтвори, потокът от радост сякаш преминаваше през атмосферата и се зарейваше далеч далеч в космоса над мен. В този момент станах толкова лека, че ми се струваше, че не мога да достигна земята. Манавах край една съседка, която се оплакваше на приятелката си, че я ужасно я боли главата. В следващия миг жената с главоболието ме погледна с широко отворени очи и каза - "а вече ми мина". Така се случи и като минавах край един бизнесмен, който беше примрял от жега, защото беше със сако, а навън си беше доста вряло. Та бизнесменът също опули очи и сподели, че не му е вече толокова горещо.

Когато споделям подобни преживявания с търсачи, обикновено се надига в тях разрушително его, стават радразнителни и започват да ме поучават всеки според собствения си мъничък свят. Затова предпочитам да не говоря на никого за това.
Та на въпроса - не събуждаш ли вражда, неразбиране, завист или его като споделяш и доколко хората те разбират?
YANA

Мнениеот seeker33 » Нед Дек 07, 2008 10:26 am

YANA написа:Веднъж, както си вървях, една светла радост ме обзе и над мен небето се разтвори, потокът от радост сякаш преминаваше през атмосферата и се зарейваше далеч далеч в космоса над мен. В този момент станах толкова лека, че ми се струваше, че не мога да достигна земята. Манавах край една съседка, която се оплакваше на приятелката си, че я ужасно я боли главата. В следващия миг жената с главоболието ме погледна с широко отворени очи и каза - "а вече ми мина". Така се случи и като минавах край един бизнесмен, който беше примрял от жега, защото беше със сако, а навън си беше доста вряло. Та бизнесменът също опули очи и сподели, че не му е вече толокова горещо.

Когато споделям подобни преживявания с търсачи, обикновено се надига в тях разрушително его, стават радразнителни и започват да ме поучават всеки според собствения си мъничък свят. Затова предпочитам да не говоря на никого за това.
Та на въпроса - не събуждаш ли вражда, неразбиране, завист или его като споделяш и доколко хората те разбират?

Много са прекрасни тези изживявания и ние се опитваме да подържаме това състояние всеки ден.

Случката със съседката и господина е още едно доказателство за твоя потенциал, който трябва да развиваш и осъзнаваш.

Права си за реакциите на хората, но не това е важното. Важното, е че когато споделяме хора като теб и мен разбират, че не са сами и това им дава сили и увереност.
Аватар
seeker33
Администратор

Мнениеот YANA » Пон Дек 08, 2008 4:27 pm

потенциал, който трябва да осъзнаваш

Откакто съм съзнателен човек (около 6 -7 годишна)винаги съм знаела, че родителите ми са само мои приятели, а истинското ми начало е светлината. Любимото ми занимание беше да сядам в градината и да съзерцавам слънцето като се изкачвам по един слънчев лъч. Там (на слънцето) откривах истинско щастие и истинско семейство. В едно такова състояние ме видяла майка ми и се изплаши, защото каза, че от мен се излъчвала светлина. Така че за мен не е имало и друга цел - освен окончателно разтваряне в светлината на божественото, такава, каквато я представят упанишадите и Джанешвара. Впрочем, именно материалът за Джанешвара ме доведе до твоя форум. Рядко се среща човек, който да го разбира толкова добре, както авторът на тази статия. Поздравления, че някой я е превел и пуснал в нета. Двете книги на Джнанадева са поток от светлоструйна обич, но не всеки може да се откаже от привидното си аз, за да я открие.
Права си за реакциите на хората, но не това е важното

Не знам за теб, но мен думите буквално могат да ме убият. Учените едва сега са установили това, че думите могат да нанесат физическа вреда на човека, тъй както отрова на скорпион. Усещала съм това многократно, особено що се отнася до хора, които съм допуснала в сърцето си. Дори на стотици километри усещам отровата и изпитвам физическа болка - освен това усещам откъде и откого идва. Кагото става въпрос за обикновени хора, оплетени от илюзии, страхове и с изместени ценности - болката няма сила, дори мога да кажа само я наблюдавам отстрани. Но когато идва от хора, чиито център е божественото и по някакъв начин са станали част от мен - е съвсем осезаема.

Дано тези, които влезат в твоя форум и прочетат тази опитност да разберат, че както не биха посегнали да убият човек - така не бива да злословят и да обиждат другите, защото това е почти същото.
YANA

Мнениеот seeker33 » Пон Дек 08, 2008 5:41 pm

YANA написа:
потенциал, който трябва да осъзнаваш

Така че за мен не е имало и друга цел - освен окончателно разтваряне в светлината на божественото, такава, каквато я представят упанишадите и Джанешвара. Впрочем, именно материалът за Джанешвара ме доведе до твоя форум. Рядко се среща човек, който да го разбира толкова добре, както авторът на тази статия. Поздравления, че някой я е превел и пуснал в нета. Двете книги на Джнанадева са поток от светлоструйна обич, но не всеки може да се откаже от привидното си аз, за да я открие.

Джанешвара е първия, на когото му е било позволено да говори за Кундалини. Кундалини бе моя мечта и тя се сбъдна. Познавам човека превел това и ще му предам твоите поздравления.

Не знам за теб, но мен думите буквално могат да ме убият.

Права си думите болят, но човек трябва да има едно много ясно отношение. Ако това което казва другия е вярно, то тогава може би трябва да се коригираш, а ако не е вярно то тогава това не те засяга.

В такива случай силата на прошката е най-голямото оръжие дадено от Христос. Когато развием силата на наблюдаваме драмата наречена живот тогава никой не може да ни докосне или нарани.
Аватар
seeker33
Администратор

Мнениеот yana » Вто Дек 09, 2008 10:13 am

Джанешвара е първия, на когото му е било позволено да говори за Кундалини.

Да, но не в смисъла в който ти го разбираш: "Твоята кундалини - моята кундалини", "твоите чакри втора и четвърта и моята трета и пета" и т.н." Така може да откараш и няколко столетия в блаженството на йога-майа (за която също говори Джнанадева).
yana

Мнениеот seeker33 » Вто Дек 09, 2008 1:49 pm

yana написа:

Да, но не в смисъла в който ти го разбираш: "Твоята кундалини - моята кундалини", "твоите чакри втора и четвърта и моята трета и пета" и т.н."

Ти как го разбираш?
Аватар
seeker33
Администратор

Мнениеот yana » Вто Дек 09, 2008 3:36 pm

seeker33 написа:
yana написа:

Да, но не в смисъла в който ти го разбираш: "Твоята кундалини - моята кундалини", "твоите чакри втора и четвърта и моята трета и пета" и т.н."

Ти как го разбираш?

Мисля че е от Кабир:
"Започнах да виждам с цялото си съзнание. Никога преди не бях обръщал внимание на играта на крайниците и чертите на лицето, които винаги съпровождат дори и най-малкото човешко действие. Бях очарован от разнообразието от жестове, които възприемах като част от удивително красив по-велик танц, който продължаваше в този определен момент чрез всеки човек, чрез неговия дом, чрез неговите разнообразни интереси и занимания.

Мантията, която покриваше хората изглежда се беше изхлузила и аз толкова се радвах да ги видя. Поздравът, който отправих, беше поздрав към истинския човек, който по никакъв начин не смятах за по-низш от мен. Нещо повече, почувствах, че съм близко свързан с него. Бях изпълнен с огромна радост. Освободих се от някаква тъкан от илюзия, която ми създаваше чувството, че той е непотребен или че e различен от мен. От балкона наблюдавах минувачите и открих, че походката, фигурата и обликът на всеки, който и да беше той, ми изглеждаха толкова невероятно прекрасни. С всеки един от тях прииждаха вълни от морето на Вселената."

Това преживяване е по-ясно отколкото текстовете на Джанешвара, но говори за същото след "мое" и "твое".
Ето и на Джнанадева:
"Приятелю, когато се опитам да те видя, моят ум приема твоята форма. Затова да те видя за мен е невъзможно."
yana

Следваща

Назад към Личен опит в Сахаджа йога